• Rezervasyon ve Bilgi İçin 0216 496 15 25
  • Hafta içi ve Cumartesi Çalışma Saati 09:00 ile 22:00 arası

Diş Çekimi

Diş Çekimi

Diş Çekimi

Ortodontik bozuklukların büyük kısmı, diş boyutlarının çene büyüklüğü ile uyumsuz olmasından kaynaklanır. Genellikle ebeveynlerden birisinden büyük dişler, diğerinden küçük çene yapısı alınır ve dişler çenede sürecek yer bulamazlar. Bu sorun çok şiddetli değilse çene genişletmeleri ya da dişlerin sağ ve sol yanlarından törpülemeler yapılır. Sorunun daha da şiddetli olması durumunda ise diş çekimi gündeme gelebilir.

Diş çekimi ihtiyacı ile ilgili olarak yapılmış olan pek çok bilimsel araştırma bulunmaktadır. Bu araştırmalarda diş çekimi ihtiyacı hakkında farklı sonuçlar bulunsa da genellikle ortodontik tedavi gören hastaların %30-40 civarında bir oranda diş çekimi yapılması gerekmektedir.

Diş çekimli tedavilerde genellikle 1. küçük azı dişleri çekilir. Bunun sebebi, bu dişlerin genellikle çapraşıklık bölgesine yakın olmaları, çenenin her iki tarafında 2'şer adet bulunmaları ve çekimlerinin estetik olarak rahatsızlık vermemesidir. Diş çekimleri ile kazanılan boşluklar, yamuk dişlerin düzeltilmesi için kullanılır, ve artan çekim boşlukları tedavi sırasında arka dişlerin ön tarafa doğru hareket ettirilmesi ile kapatılır.

Gelişen teknoloji ile birlikte diş çekimi ihtiyacını azaltan farklı braket ve ağız içi distalizasyon aygıtları üretilmektedir. Bunlarla, ağız içinde kaybedilmiş olan yer tekrar kazanılabilmekteyse de, şiddetli yer darlığı durumlarında çekim yapmak zorunludur. Çekim ihtiyacı değerlendirilirken hastanın yüz oranları, diş-dudak desteği, dişlerinin kapanışı, 20 yaş dişlerinin olup olmadığı gibi pek çok faktör de değerlendirilir.